KOBİMentör, KOP Bölgesindeki Konya, Karaman, Niğde, Aksaray illerindeki 54 KOBİ’yi geleceğe hazırlayacak bir projedir. KOP Bölge İdaresi tarafından desteklenen KOBİMentör Projesinin Uygulayıcı Kuruluşu Necmettin Erbakan Üniversitesi, hizmet tedarikçisi InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş.’dir.
KOBİMentör Projesi kapsamında, seçilen, KOP Bölgesi illerinden Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde’de yerleşik 54 KOBİ’nin
amacıyla mentörlük, eğitim, danışmanlık ve diğer geliştirici hizmetleri (sertifikasyon, kalibrasyon, homologasyon vb.) alması sağlanacaktır.
Mentörlük hizmeti ülkemizdeki farklı kuruluşlarından gelecek konusunda global vizyona sahip mentörler tarafından verilecek ve program kapsamında mentörlük verilecek KOBİ’ler belirlenen kriterlere göre seçilecektir.Mentörler programa başvuran KOBİ’lerin iş süreçlerini değerlendirerek kurumsallaşma ve inovasyon yönünden zayıf ve güçlü yönleri belirleyerek işletmenin diagnostiğini çıkararak ikinci aşamada mentörler tarafından belirlenen tespitler esas alınarak işletmeler için bir yol haritası belirlenecektir.
KOBİ’lerin önerilen yol haritası doğrultusunda kurumsal ve inovatif yeteneklerini geliştirmeleri için ihtiyaç duyduğu insan kaynağı niteliğine erişmelerini sağlamak üzere gerekli eğitimler verilecek, ihtiyaç duydukları danışmanlıksertifikasyon, homoşogasyon vb. hizmetleri almaları sağlanacaktır. Mentörlük hizmeti ücretsiz verilecek, mentörlük süreci sonrasında ihtiyaç duyulan eğitim, danışmanlık ve diğer hizmetler ise proje bütçesinin elverdiği ölçüde ücretsiz verilecektir. KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu hizmetler için TÜBİTAK, KOSGEB, KOP, MEVKA vb. kuruluşların sağladığı desteklerinden yararlanma konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulacaktır.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı görev alanında yer alan Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinin girişimcilik ve yenilikçilik potansiyellerini ve ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla "Girişimcilik ve Yenilik İhtiyaç Analizi Araştırma Projesi" yürütülmüştür. Proje ile söz konusu illerin daha rekabetçi, yaratıcı, yüksek katma değer üreten, yenilikçi bir ekonomik yapıya kavuşmasına imkan sağlayacak bir yol haritasının oluşturulması için analiz ve araştırma faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
Proje çalışmaları sonucunda Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde bölgesinde saptanan başlıca sorunlar şunlardır:
KOP Bölgesi'nde kurumsallaşamama, işbirliği-güç birliği eksikliği ve üniversite-sanayi işbirliğinin az gelişmiş olması sorunları üst ölçekli ve uzun vadeli çözümler gerektiren sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölge’deki Ar-Ge faaliyetleri ve yatırımları incelendiğinde, Ar-Ge birimi sahibi olan bazı firmalar bile nitelikli eleman eksikliği nedeniyle Ar-Ge faaliyetlerinde zaafiyet yaşadıklarını belirtmektedir.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, yukarıdaki tespitler doğrultusunda işletmelerde Ar-Ge ve yenilikçilik kültürünün geliştirilebilmesi amacıyla “KOBİ Mentörlük Sistemi Projesi” ni başlatma ve destekleme kararı almıştır. Proje kapsamında; KOBİ’lerin inovasyon konusunda uluslararası rekabetçilik kapasitelerini ve yeteneklerini geliştirmelerine ve sürdürebilmelerine destek sağlayacak mentörlük, danışmanlık, eğitim ve koçluk hizmetleri sunulması amaçlanmaktadır. Proje ile; firma ölçeğinde bir Ar-Ge stratejisi ve Ar-Ge altyapısının oluşturulması hedeflenerek firmaların mevcut pazar payını arttırmak, yeni pazarlara girmek, maliyetlerini düşürmek ve yeni teknolojiler öğrenmek gibi avantajları sağlaması öngörülmektedir.”
Mentörlük hizmeti ülkemizdeki farklı kuruluşlarından gelecek konusunda global vizyona sahip ülke çapında tanınan mentörler tarafından verilecek ve program kapsamında mentörlük verilecek KOBİ’ler belirlenen kriterlere göre seçilecektir. Mentörler programa başvuran KOBİ’lerin iş süreçlerini değerlendirerek kurumsallaşma ve inovasyon yönünden zayıf ve güçlü yönleri belirleyerek işletmenin diagnostiğini çıkararak ikinci aşamada mentörler tarafından belirlenen tespitler esas alınarak işletmeler için bir yol haritası belirlenecektir.
KOBİ’lerin önerilen yol haritası doğrultusunda kurumsal ve inovatif yeteneklerini geliştirmeleri için ihtiyaç duyduğu insan kaynağı niteliğine erişmelerini sağlamak üzere gerekli eğitimler verilecek, ihtiyaç duydukları danışmanlık, sertifikasyon, homologasyon vb. hizmetleri almaları sağlanacaktır. Mentörlük hizmeti ücretsiz verilecek, mentörlük süreci sonrasında ihtiyaç duyulan eğitim, danışmanlık ve diğer hizmetler ise proje bütçesinin elverdiği ölçüde ücretsiz verilecektir. KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu hizmetler için TÜBİTAK, KOSGEB, KOP, MEVKA vb. kuruluşların sağladığı desteklerinden yararlanma konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulacaktır.
KobiMentör projesine katılarak ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlık sağlayın. İşinizi büyütün ve geliştirin.
InnoPark’ın görevlendireceği iş dünyasının başarılı kişileri arasından seçilen, ülke çapında tanınmış mentörlerle çalışarak işletmenizin iş verimliliğini ve etkinliğini artırın, iş süreçlerinizi iyileştirin, rekabetçilik ve inovasyon yeteneklerini geliştirin.
InnoPark’ın deneyimli eğitimcilerinden alacağınız değerli eğitimlerle personelinizin niteliklerini geliştirin. Başarılı bir ekibe sahip olmanın gereklerini yerine getirin.
InnoPark’ın akredite ettiği kuruluşlardan alacağınız ücretsiz veya çok düşük maliyetli danışmanlık, sertifikasyon, kalibrasyon, homologasyon vb. destek hizmetleri ile işletmenizin eksiklerini giderin, güçlü yönlerinizi ortaya çıkarın, zayıflıklarınızdan kurtulun. Ulusal ve uluslararası desteklerinden yararlanmanın gereğini yerine getirin.
Mentörlük hizmeti akmak isteyen KOBİ’ler ile mentörlük yapmak isteyen uzmanlar başvurularını web sayfasındaki başvuru linkini tıklayarak yapacaklardır.
Programa başvuran KOBİ’lerin mevcut durumunu değerlendirmek, KOBİ'nin kurumsallaşma ve inovasyon yönünden zayıf ve güçlü yönlerini belirlemek üzere işletme bir Tanılama Heyeti tarafından ziyaret edilecektir. Ziyaret sonrası Tanılama Heyeti ve KOBİ yöneticilerinin mutabakatı ile KOBİ'ye özel "İnovasyon Yol Haritası" belirlenecektir.
Mentör - KOBİ
Eşleştirmesi
Mentör-KOBİ eşleştirmesi için mentör adayına KOBİ hakkında bilgi, KOBİ’ye mentör adayı hakkında bilgi gönderilecek her iki tarafın da onayı alınması halinde eşleştirme yapılacaktır. Atanan mentör, KOBİ için belirlenen "İnovasyon Yol Haritasının" uygulanması amacıyla KOBİ'ye uzun süreli mentörlük hizmeti sunacaktır.
Bu aşamada her KOBİ, kendisine atanan mentörle yüzyüze görüşmeler yaparak KOBİ için belirlenen İyileştirme Yol Haritasını uygulayacaktır.
Başvurulara en geç 1 hafta içinde cevap verilecektir.
Programa her alanda faaliyet gösteren KOBİ’ler katılabilmekte olup aşağıdaki alanlarda faaliyet gösteren KOBİ’ler programdan öncelikli olarak yararlandırılacaktır:
KOBİMentör projesi kapsamında mentörlük hizmeti alınacak mentörler ülke çapında tebarüz etmiş çalışmaları ve başarıları olan KOP Bölgesi dışında veya içinde bulunan kişiler arasından seçilecektir. Mentör adaylarının başvuruları aşağıdaki kriterler göz önüne alınarak değerlendirilecektir:
Eşleştirme aşağıdaki kriterler göz önüne alınacaktır.
KOBİ’lerin önerilen yol haritası doğrultusunda kurumsal ve inovatif yeteneklerini geliştirmeleri için ihtiyaç duyduğu insan kaynağı niteliğine erişmelerini sağlamak üzere gerekli eğitimler verilecek, ihtiyaç duydukları danışmanlıksertifikasyon, homoşogasyon vb. hizmetleri almaları sağlanacaktır. Mentörlük hizmeti ücretsiz verilecek, mentörlük süreci sonrasında ihtiyaç duyulan eğitim, danışmanlık ve diğer hizmetler ise proje bütçesinin elverdiği ölçüde ücretsiz verilecektir. KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu hizmetler için TÜBİTAK, KOSGEB, KOP, MEVKA vb. kuruluşların sağladığı desteklerinden yararlanma konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulacaktır.
Tanılama (Diagnostik) ziyaretlerinin çıktısı olan KOBİ Geliştirme Yol Haritasında yer alabilecek aşağıdaki hizmetler InnoPark veri tabanına alınmış olan akredite edilmiş kişi ve kuruluşlardan alınması sağlanacaktır.: